Приборите за хранене – как да запазим прекрасният им вид за по-дълго време
Хром-никелова стомана - въпреки че наименованието подсказва друго, стоманата е материал, който не е напълно предпазен от надраскване . Тя е много по-устойчива на корозия или драскотини от други метали, но при контакт с определени вещества/материи започва процес, който води до оцветяване и/или вдлъбнатини.
Ето едни прости правила, които ще ви помогнат да поддържате вашите прибори в добро състояние:
Никога не смесвайте неръждаема стомана и сребърни,посребрени, позлатени прибори за хранене в една и съща кошница на съдомиялната машина. Химическа реакция между препаратите за миене и стоманта може да предизвика поява на петна по посребърните прибори.
Не използвайте цикъл за изплакване и задържане на миялните машини с приборите. Това ще доведе до престой на приборите дълго време във вода, което е унищожително за тях.
Съхранение :
Никога не съхранявайте прибори за хранене на влажни места, тъй като това може да доведе до корозия .
Съхранявайте ги далеч от пряка топлина, понеже има вероятност да се появат петна.
Никога не оставяйте прибори за хранене с храна по тях , защото има много корозивни вещества, които се съдържат в храните , като киселини, като оцет и лимонов сок , минерални соли , открити в чешмяната вода , мазнини и месни сокове.
Други корозивни вещества са белина и разяждащи почистващи препарати , така че не оставяйте дълго време прибори да се киснат в такива.
Миене
Приборите за хранене за ресторанти са проектирани да издържат на тежки условия, включително автоматично миене, без което нито един голям ресторант не може . За да се гарантира нивото на качеството на продукта, е важно да обърнете внимание на следното :
Винаги отстранявайте храната от приборите, преди да бъдат сложени за миене в миялните машини.
Следвайте инструкциите на производителя , по-специално във връзка с добавянето на перилни гранули за съдомиялни машини като излишната химия може да предизвика корозия.
Винаги измивайте приборите веднага, никога не ги оставяйте да преседят дълго време с храна по тях.
За препоръчване е да се поставят вертикално в съдомиялните машини с главата нагоре , и никога много плътно едни до други, това помага на добрия притока на вода между тях до края на цикъла.
Извадете приборите веднага след измиването и избършете със суха кърпа. Не ги оставяйте да преседят в машините. Там е много влажно и средата предразполага към корозивен процес.
Информация
Изборът на подходящия вид прибори за хранене е много важно за техния живот
Стоманата е сплав от желязо и хром, съдържаща повече от 11% хром. Има три вида неръждаема стомана , използвана за производство на прибори за хранене: