Онлайн магазин за хотелско и ресторантско оборудване
(0) Продукта | 0 лв.
Погледни
При покупки над определена сума, получавате подарък - повече информация

По-дълъг живот за приборите - как?

Приборите за хранене – как да запазим прекрасният им вид за по-дълго време

 

Хром-никелова стомана - въпреки че наименованието подсказва друго, стоманата е материал, който не е  напълно предпазен от надраскване . Тя е много по-устойчива на корозия или драскотини от други метали, но при контакт с определени вещества/материи започва процес, който води до оцветяване и/или  вдлъбнатини.

Ето едни прости правила, които ще ви помогнат да поддържате вашите прибори в добро състояние:

Никога не смесвайте неръждаема стомана и сребърни,посребрени, позлатени прибори за хранене в една и съща кошница на съдомиялната машина. Химическа реакция между препаратите за миене  и стоманта може да предизвика поява на петна по посребърните прибори.

Не използвайте цикъл за изплакване и задържане на миялните машини с приборите. Това ще доведе до престой на приборите дълго време във вода, което е унищожително за тях.

 

Съхранение :

Никога не съхранявайте прибори за хранене на влажни места, тъй като това може да доведе до корозия .

Съхранявайте ги далеч от пряка топлина,  понеже има вероятност да се появат петна.

Никога не оставяйте прибори за хранене с храна по тях , защото има много корозивни вещества, които  се съдържат в храните , като киселини, като оцет и лимонов сок , минерални соли , открити в чешмяната вода , мазнини и месни сокове.

Други корозивни вещества са белина и разяждащи почистващи препарати , така че не оставяйте дълго време прибори да се киснат в такива.

Миене

Приборите за хранене за ресторанти са проектирани да издържат на тежки условия, включително автоматично миене, без което нито един голям ресторант не може . За да се гарантира нивото на качеството на продукта, е важно да обърнете внимание на следното :

Винаги отстранявайте храната от приборите, преди да бъдат сложени за миене в миялните машини.

Следвайте инструкциите на производителя , по-специално във връзка с добавянето на перилни гранули за съдомиялни машини като излишната химия може да предизвика корозия.

Винаги измивайте приборите веднага, никога не ги оставяйте да преседят дълго време с храна по тях.

 

За препоръчване е да се поставят вертикално в съдомиялните машини с главата нагоре , и никога много плътно едни до други, това помага на добрия притока на вода между тях до края на цикъла.

Извадете приборите веднага след измиването и избършете със суха кърпа. Не ги оставяйте да преседят в машините. Там е много влажно и средата предразполага към корозивен процес.

 

Информация

Изборът на подходящия вид  прибори за хранене е много важно за техния живот

Стоманата е сплав от желязо и хром, съдържаща повече от 11% хром. Има три вида неръждаема стомана , използвана за  производство на прибори за хранене:

 

  1. 18/10 – Тази стомана се използва най-много за направата на прибори с изключение на ножове; тя съдържа 18-20% хром и 8-10% никел. Това е стоманата, която е изключително устойчива на корозия, при правилна грижа.
  2. 18/0 - Тази стомана се използва за намаляване на себестойността на приборите Поради високото процентно съдържание на хром, са по-устойчиви от  13/10, но не толкова колкото 18/10.
  3. 13/10 или стомана за ножове - Тази стомана се използва за направата на ножове, тъй като тя може да се втвърдява, за да се създаде остър ръб. Качеството, което се използва е AISI 420, съдържа 13-14% хром. Тя е най-малко устойчивата на корозия форма от неръждаема стомана.